Genemuider Grensverhalen (4)

De culinaire hulpverleners die aan de Poolse grens de gevluchte Oekraïners voorzien van een maaltijd, doorlopen eerst een klein traject. “De mensen melden zich aan en geven bijvoorbeeld zelf de wens door wanneer ze graag heen zouden willen gaan”, zo laat Anne Zwolle (28) weten. Zwolle is een van de steun en toeverlaten van initiatiefnemer Niek Brouwer. “We verdelen de taken een beetje, zo heb ik net een van de huisjes waar de vrijwilligers verblijven weer voor twee weken kunnen verlengen.”  Daarnaast draagt Zwolle vooral zorg voor het regelen van sponsoren en regelt hij het voedsel wat aan de grens door de vrijwilligers wordt bereid. 

“Eigenlijk is het heel plat hoe het gaat. Je meld je aan, Niek (Brouwer) zet je vervolgens op een formulier en hij neemt daarna weer contact met je op van: ‘Je hebt je opgegeven en we zijn dan en dan mensen nodig. Als je wilt, kun je mee.’”

De vrijwilligers krijgen bij aanmelding aanvankelijk een gele kleur op het formulier. Tot het moment dat je wordt ingedeeld en akkoord geeft, dan kleur je groen. “En wanneer je eenmaal groen bent, dat ben je ingedeeld en ontkom je er niet meer aan”, aldus een glimlachende Zwolle. 

Alhoewel de organisatie niet discrimineert op afkomst, is er wel een lichte voorkeur. “We willen het liefst mensen uit Genemuiden en nabije omgeving. Er staan ook wel mensen op de lijst uit Amsterdam of Waddinxveen, maar qua vervoer en zo is dat toch wat lastiger.” 

De groep jonge Gaellemunigers die dit initiatief hebben doorgezet, willen graag blijven benadrukken dat de actie van alle Genemuider inwoners is. “We willen dat iedereen erbij hoort. Het sausje wat we door Genemuiden laten gaan, dat het van ons allemaal is, dat is prachtig”, zo licht een enthousiaste Zwolle toe.

Wie de lijst met de voor Polen samengestelde groepen ziet, treft een bont gezelschap met (vooral) Gaellemunigers uit alle lagen van de bevolking aan. “Juist de mix van mensen die heengaan is prachtig. Je zet ze bij elkaar en op de een of andere manier klopt het altijd. De jongste is 17, de oudste 70.” 

Dat de actie door de Genemuider samenleving breed wordt gedragen, laat ook de donatie van Sportclub Genemuiden zien. De bespelers van sportpark de Wetering lieten deze week 1500 snoepzakjes bij Niek Brouwer afleveren. “Wij speelden in op de vraag naar snoep die vorige is uitgezet. Als voetbalvereniging zijn we blij om op (onder andere) deze manier een steentje bij te kunnen dragen. Wat ons betreft een mooi een-tweetje tussen de initiatiefnemers en onze vereniging”, zo laat de voetbalclub weten. Naast de snoepzakjes, zal er aanstaande zaterdag bij Sportclub Genemuiden ook een actiedag ten behoeve van de patatbakkers zijn. 

 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.